top of page

Földforgalmi kisokos 1.

A Földforgalmi törvény hatályba lépése óta eltelt több mint öt év gyakorlati tapasztalatai indokolttá tették a jogszabály módosítását, finomítását. A törvénymódosítás - mely 2019. január 11-én lépett hatályba - jelentős pontokon változtatott, például: elővásárlási jogosultságok, eljárási szabályok, előhaszonbérleti rangsor.

A témával bővebben az agrárjogi cikksorozatban foglalkozok, melynek első részét olvassák.


Az új szabályozás szerinti elővásárlási jog:

A földvásárlással kapcsolatos kérdések közül a legkardinálisabb az elővásárlási jog kérdése. Vagyis az, hogy az elővásárlási sorrendben ki milyen pozíciót foglal el. A Földforgalmi törvény rangsorolja az elővásárlásra jogosultakat. Az alábbi táblázatban összefoglaltam a ranghelyeket.

Módosult a helyben lakó szomszéd fogalma


Helyben lakó szomszéd: az a helyben lakó, vagy az adás-vételi, a csere, illetve a haszonbérleti szerződés tárgyát képező föld fekvése szerinti településsel szomszédos település vonatkozásában helyben lakó, akinek a tulajdonában vagy használatában lévő föld szomszédos az adás-vételi, a csere, illetve a haszonbérleti szerződés tárgyát képező földdel;


Állattartók – szigorúbb szabályozás


Az állattartók esetében a megszerezni kívánt földek művelési ágának és méretének igazodnia kell a tartott állat takarmányszükségletéhez. Ha a földműves az állattartó jogcímre kíván hivatkozni és szántót szeretne vásárolni, akkor még nyilvántartásba vett takarmányvállalkozásnak is kell minősülnie. Ezen kívül az állattartóknak 3 év állattartói tevékenységet kell igazolniuk és helyben lakó földművesnek kell lenniük.


Kertészeti tevékenység:

A kert, szőlő vagy gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott föld eladása esetén elővásárlásra jogosult az a helyben lakó földműves, aki számára a tulajdonszerzés célja kertészeti tevékenység folytatásához szükséges terület biztosítása;

Vevőmag-előállítás:

A szántó művelési ágban nyilvántartott terület eladása esetén elővásárlásra jogosult az a helyben lakó földműves, aki számára a tulajdonszerzés célja vetőmagelőállításhoz szükséges terület biztosítása.


Változatlan maradt a Földforgalmi törvény 18 § (1) bekezdés c)-e) pontjában, valamint a (2) és (3) bekezdésben meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlásra jogosultak sorrendje, mely a következő:

Az agrárjogi cikksorozat folytatódik, ha érdeklik a változások, vagy ha részletesebben szeretné megismeri a földforgalmi szabályokat, tartson velem.

EZ A CIKK TÖBB MINT EGY ÉVE NEM FRISSÜLT!

AKTUÁLIS
ARHÍVUM
bottom of page